fbpx

Een sterk en vrolijk kind? 10 bewezen redenen waarom buiten spelen hét antwoord is

Uit recent onderzoek van Jantje Beton is gebleken dat maar liefst 15% van de kinderen nooit buiten speelt. Vooral kinderen van 4 tot 14 jaar van hoogopgeleide ouders in de Randstad spelen liever binnen. ‘Kinderen die wel buitenspelen, zijn immers aantoonbaar gezonder en gelukkiger.’ Zei Dave Ensberg- Kleijkers (directeur van Jantje Beton).

Het is lastig voor ouders om kinderen naar buiten te krijgen. De aantrekkingskracht van al die oplichtende pixels is groot en heel veel spelletjes, vooral de ‘gratis’ spelletjes, zijn er op gemaakt dat ze zo vaak mogelijk moeten worden opgepakt en bijgewerkt. Naast de telefoon, roepen natuurlijk ook de spelcomputer, TV, tablet en laptop om aandacht.

75 procent van de kinderen geeft in het onderzoek van Jantje Beton aan zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen en 48 procent voelt zich sterk en gezond na buiten spelen. Kinderen zouden volgens het onderzoek vaker naar buiten gaan als er meer spannende speelplekken en grasveldjes zijn of als ze minder last van verkeer zouden hebben. Dit zijn 10 redenen waarom buiten spelen hét antwoord is om uw kind sterker en vrolijker te maken:

1. In beweging zijn
Fysieke inspanning van een kind maakt dat zij sterker en fitter worden. Daarnaast eten/snoepen de kids dan ook niet uiteraard.

2. Immuunsysteem wordt versterkt
Tijdens het buitenspelen komen kinderen in aanraking met allerlei bacteriën in de aarde en de modder waar ze in spelen. Het afweersysteem van het kind verbetert hierdoor vanzelf.

3. Sociale vaardigheden
Samen spelen, samen op avontuur, samen overleggen, ruzie maken en het weer bijleggen. Je kind leert op die manier steeds beter omgaan met andere kinderen.

4. Vitamine D-niveau
Vitamine D is essentieel voor de ontwikkeling van sterke botten. Denk er wel aan dat je kind een hoofddeksel draagt en ingesmeerd is met zonnebrand.

5. Creativiteit en fantasie
Er zijn geen regels voor buitenspelen. Kinderen kunnen zo creatief en fantasierijk zijn als ze willen.

6. Verbeteren van ogen
Oogartsen adviseren met klem: laat elk kind twee uur per dag buiten zijn.

7. Concentratie
Kinderen die vaak buitenspelen kunnen zich beter en langer concentreren. Dat is weer handig op school.

8. Slimmer worden
Tijdens het buitenspelen leren de kids de lessen van de natuur spelenderwijs, bijvoorbeeld hoe bouw ik deze brug zodat die stevig genoeg is?

9. Risico’s leren inschatten
Kinderen moeten risico’s nemen om risico’s te leren inschatten. Dit vermogen om risico’s in te schatten is essentieel in het leven en het vormt de basis voor wiskunde later.

10. Het is LEUK!
Het is goed voor het kind in ons allemaal: het leven is leuker met buitenspelen, zelfs als je zelf geen kind meer bent. Ga lekker buitenspelen met je kids, geniet van deze momenten samen en je creëert prachtige herinneringen.

Met al onze Animal Riding dieren is het mogelijk om heerlijk buiten te spelen. Bekijk hier ons overzicht van alle producten.

Bronnen:
Bron 1
Bron 2
Bron 3
Bron 4

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *